Abbas: SAD ohrabruje Izrael da bude država iznad zakona

Abbas i Salih izrazili su važnost Jerusalema za palestinski narod (Reuters)

Najviši irački zvaničnici izrazili su podršku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, koji je kritizirao vladu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa tokom posjete Bagdadu.

Abbas je u ponedjeljak razgovarao s predsjednikom Iraka Barhamom Salehom, dan nakon što se sastao s premijerom Adelom Abdel-Mahdijem, navodi Beta.

Oba čelnika izrazila su važnost Jerusalema za palestinski narod.

Nakon sastanka s Abdul-Mahdijem Abbas je rekao da “aktuelna američka administracija ohrabruje Izrael da bude država iznad zakona”.

Uskraćivanje humanitarne pomoći

Palestinski čelnik također je ocijenio da je Trumpova administracija “pristrana i nije pogodna da bude sponzor mirovnih pregovora”.

Kao razlog za kaznene mjere protiv Palestinaca, poput uskraćivanja stotina miliona dolara humanitarne pomoći, Trumpova administracija navela je oklijevanje palestinskih čelnika da obnove mirovne pregovore s Izraelom.

Abbasova Palestinska samouprava prekinula je gotovo sve kontakte sa SAD-om otkad je Trump u decembru 2017. priznao Jerusalem za glavni grad Izraela i u maju premjestio ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva u taj grad.

Izvor: Agencije