Abbas: Palestinci možda pred najopasnijom fazom u historiji

Donald Trump, Mahmoud Abbas
Trump je pozvao Abbasa na pregovore, ali palestinski lideri kažu da su ucijenjeni Trumpovim uvjetima, koje smatraju pristranim u korist Izraela (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ponovno se zarekao da će se usprotiviti svakom mirovnom prijedlogu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi Beta.

U obraćanju na sastanku središnjeg vijeća Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramallahu na Zapadnoj obali, Abbas je ocijenio da se Palestinci možda suočavaju s “najopasnijom fazom” u svojoj povijesti i naveo niz kontroverznih poteza koje je poduzeo Trump, uključujući priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Abbas bojkotira Trumpovu administraciju od te odluke objavljene u prosincu prošle godine, iako Trumpov tim nije objelodanio dugo očekivani mirovni plan.

Palestinski lider ga je usporedio s Balfourovom deklaracijom iz 1917. godine, kojom se vlada Velike Britanije obvezala na stvaranje države za Židove u povijesnoj Palestini.

“Balfourova deklaracija je prošla, ovaj dogovor neće proći”, najavio je Abbas.

Uskrata pomoći, odbijanje susreta s Trumpovom administracijom

SAD je također uskratio milijune dolara pomoći Palestincima, a Trump je ljutit zbog Abbasovog odbijanja da se sretne s članovima njegove administracije.

On je pozvao Abbasa na pregovore, ali palestinski lideri su rekli da su ucijenjeni Trumpovim uvjetima, koje oni smatraju otvoreno pristranim u korist Izraela.

“Oni još uvijek govore o dogovoru stoljeća i da će ga predstaviti za mjesec, dva”, rekao je Abbas, dodavši da su Trumpovi potezi nalik na unilateralno nametanje sporazuma.

Palestinski predsjednik je također ponovno izrazio podršku za isplate obiteljima Palestinaca koje su ubile izraelske snage ili su u izraleskim zatvorima.

Izrael te isplate smatra ohrabrivanjem terorizma, a SAD ih također kritizira.

Izvor: Agencije