Abbas: Palestina zaslužuje punopravno članstvo u UN-u

Mahmoud Abbas je poručio da će izraelska okupacija jednom neminovno biti okončana (Anadolija)

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas izjavio je u četvrtak da Ujedinjeni narodi trebaju biti pokrovitelj mirovnih pregovora između Palestine i Izraela, dodajući da njegova zemlja neće prihvatiti posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

U obraćanju na 74. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, on je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelsku agresiju na Palestinu.

“Šta biste vi učinili da vam neko pokuša oduzeti vašu zemlju? Kako biste reagirali?”, kazao je Abbas prisutnima, prenosi Anadolija.

“Međunarodna zajednica bi trebala ispuniti svoje obaveze kako bi bila zaustavljena ova agresija i arogancija. Vrijeme je za provedbu rezolucija koje ste prihvatili, u protivnom, sve te rezolucije su besmislene”, dodao je.

Podrška rješenju s dvije države

Istakao je da Palestina nikada neće pokleknuti pred okupacijom Izraela, dodajući da je njegova zemlja krajnje konstrukivan akter unutar međunarodne zajednice te, kako je kazao, zaslužuje da bude punopravna članica UN-a i svih njegovih tijela.

“Jerusalem će zauvijek ostati vječna prijestolnica Palestine, bez obzira na bilo kakve šeme i namjere drugih strana”, rekao je palestinski predsjednik te ponovio podršku konceptu dvodržavnog rješenja sukoba.

Na kraju je još poručio da će izraelska okupacija jednom neminovno biti okončana, kao i da će Palestina i dalje pozivati na poštivanje njenih prava.

Izvor: Agencije