Abbas: Palestina bi mogla tužiti Izrael Hagu

Mahmoud Abbas u govoru pred turskim Parlamentom nije precizirao vrstu reakcije (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u utorak da bi Palestina mogla tužiti Izrael Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu ako ostvari svoje planove o izgradnji hiljada novih domova za jevrejske naseljenike u Istočnom Jerusalemu.

Abbas je rekao u Ankari da takav potez, međutim, nije izvestan i da je samo jedna od opcija koja će se razmatrati.

“Ako Izrael nastavi s tim (planom naseljavanja), mi ćemo odgovoriti korištenjem svih metoda, očigledno miroljubivih, uključujući i sud”, rekao je Abbas na konferenciji za novinare sa turskim predsjednikom Abdullahom Gulom.

Gradnja kao kazna

Palestinski lider je tako odgovorio na pitanje da li će Palestina, koja je dobila status države posmatrača nečlanice u Ujedinjenim narodima (UN) 29. novembra, iskoristiti mogućnost da pristupi Međunarodnom krivičnom sudu i tuži Izrael, prenio je AFP.

Abbas je ranije u utorak upozorio da će Palestinci reagirati ako Izrael ostvari svoj plan izgradnje 3.000 stanova u Istočnom Jerusalemu.

“Ako se to dogodi, reagirat ćemo na drugi način”, rekao je on pred turskim Parlamentom, ne preciziravši vrstu reakcije.

Abbas je ocijenio kako je najava izraelskog plana gradnje kazna za Palestinu nakon što joj je Generalna skupština UN-a unaprijedila status.

Izrael je osudio rezultat glasanja i istaknuo da on predstavlja prepreku za rješenje putem pregovora.

Turska je pozdravila palestinski status i nazvala ga važnim korakom, te pozvala na uspostavu nezavisne palestinske države.

Optužba Palestinaca

Palestinci su u prošle sedmice optužili Izrael u pismu UN-u da planira počiniti nove “ratne zločine” širenjem jevrejskih naselja nakon de facto priznanja palestinske države u svjetskom tijelu i upozorili da ta zemlja mora biti odgovorna za svoje postupke, prenosi Tanjug.

U pismu generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu i Vijeću sigurnosti UN-a Palestinci su istakli da se Izrael ponaša “neprijateljski i arogantno, suprotno svim principima i pravilima međunarodnog prava i da reagira s nepoštovanjem prema volji međunarodne zajednice”.

Nakon što je Generalna skupština UN-a unaprijedila palestinski status od entiteta posmatrača i državu nečlanicu posmatrača, Izrael je u najavio izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, teritoriji na kojima Palestinci planiraju osnovati buduću državu, koja će obuhvatiti i Pojas Gaze.

Oko pola miliona Izraelaca i oko 2,5 miliona Palestinaca živi u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, podsjeća Reuters.

“Jasna poruka se mora poslati Izraelu da sva njegove nelegalna politika mora prestati i da će se smatrati odgovornim i morat će snositi posljedice svojih kršenja i opstrukcije mirovnih napora”, napisao je palestinski posmatrač u UN-u Riyad Mansour.

Izvor: Agencije