Abbas kritizirao Trumpov ‘Sporazum stoljeća’

Abbas je kritizirao američki plan za rješavanje bliskoistočne krize (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kritizirao je američki projekt rješavanja bliskoistočne krize pod nazivom “Sporazum stoljeća” i ekonomsku konferenciju koja će sljedećeg mjeseca biti održana u bahreinskom glavnom gradu Manami.

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je Abbas, u čast donatora fondacije koja nosi njegovo ime, priredio prijem u Predsjedničkoj palači u Ramallahu.

U obraćanju prisutnim zvanicama rekao je da palestinsko pitanje u osnovi nije ekonomske nego političke naravi i da se i rješenje mora prvenstveno tražiti političkim sredstvima.

“Napravljeni su određeni iskoraci ka osnivanju nezavisne, suverene palestinske države, s Jerusalemom kao njenim glavnim gradom. Napredujemo korak po korak”, rekao je Abbas.

Kritizirao je plan za rješavanje bliskoistočne krize, koji američki predsjednik Donald Trump najavljuje kao “Sporazum stoljeća”.

‘Prodaju nam samo puku maštu’

Uskoro se očekuje da taj plan bude objavljen u javnosti, a podršku su mu već dali Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat.

Abbas je kritizirao i ekonomsku konferenciju koja će sljedećeg mjeseca, uz američku podršku, biti održana u Bahreinu.

“Plan ili sramota stoljeća, kao i ekonomska konferencija koju planiraju za sljedeći mjesec završit će u paklu”, kazao je Abbas.

Poručio je da Palestina neće prihvatiti zaključke konferencije u Bahreinu jer iza nje stoje oni koji Palestincima “prodaju samo puku maštu”.

“Ne treba nam njihova podrška. Sposobni smo sami s djecom palestinskog naroda izgraditi modernu državu”, rekao je Abbas.

Izvor: Agencije