Abazović: Građanska Crna Gora nema alternativu

Na ulicama Podgorice u ponedjeljak navečer se okupilo više hiljada ljudi (Ustupljeno Al Jazeeri)

Građanska Crna Gora nema alternativu i neophodno je sačuvati mir, međunacionalni i međuvjerski sklad u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, poručio je lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović.

Na svom Facebook profilu pozvao je građane da pobjedu slave u svojim domovima, prenosi Tanjug.

“Nisu nam potrebne nikakve tenzije, ostanite kod kuće, svako nasilje ugrožava pobjedu i smjenu režima”, naveo je Abazović.

Cilj je formiranje ekspertske vlade

Dritan Abazović je izjavio da je ‘ključ’ za formiranje nove vlade u rukama koalicije Crno na bijelo, koja neće dozvoliti ništa što nije na korist građana Crne Gore.

Cilj je formiranje vlade eksperata, a niko se ne treba plašiti da će nova vlada mijenjati vanjskopolitičke principe, kazao je on za albansku televiziju ABC News.

Upitan s kim će pregovarati o formiranju nove vlade, Abazović je rekao da će ‘pregovore voditi samo oni koji su spremni na formiranje ekspertske vlade’.

Upozorio je da svaki vid nasilja ili provokacija sa bilo čije strane baca sjenku na izbornu pobjedu, u kojoj su “poraženi korupcija i organizovani kriminal”.

“Zato vas molim da se suzdržite od toga i slavite u svojim domovima na dostojanstven način”, poručio je Abazović.

Kao nikada do sada, istakao je, u Crnoj Gori je potrebno sačuvati mir, međunacionalni i međuvjerski sklad, kao i građansko biće Crne Gore.

Slavlje i incidenti

“Ne dozvolite da svojom neodgovornošću ili preko ubačenih pojedinaca ugrozimo istorijsku pobjedu. Ovo je zemlja svih nas i zato čuvajmo jedni druge. Građanska Crna Gora nema alternativu. Sada nam treba mudrost, biće vremena za slavlje”, napisao je Abazović.

Na ulicama Podgorice u ponedjeljak navečer se okupilo više hiljada ljudi, koji su slavili uspjeh opozicije na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju.

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) javila je da je tokom slavlja napadnuta njihova ekipa dok se vraćala sa zadatka.

Nekoliko osoba povrijeđeno je u ponedjeljak navečer u podgoričkom City kvartu, u obračunu pristalica Demokratske partije socijalista (DPS) i opozicionih koalicija.

Euforija opozicionih glasača traje od nedjelje u više crnogorskih gradova, kao i nekoliko gradova u susjednoj Srbiji i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Poslije objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora i proslave pristalica pojedinih političkih stranaka, u Pljevljima su kamenovane prostorije DPS-a i Socijaldemokrata.

Građani bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima svjedoče o nacionalističkim uvredama opozicionih glasača zabilježenih u nedjelju navečer i u ponedjeljak, dok su dva muškarca napadnuta u centru grada.

‘Jezičak na vagi’

Državna izborna komisija ranije je objavila da su opozicione koalicije Za budućnost Crne Gore sa 32,52 posto, Mir je naša nacija sa 12,55 posto i Crno na bijelo sa 5,57 posto osvojile 41 od 81 mjesta u parlamentu.

Do sada vladajuća stranka DPS dobila je 30 mandata.

Lista Crno na bijelo, koja je viđena kao “jezičak na vagi” za formiranje nove crnogorske vlade, odlučila je da s druge dvije opozicione liste, Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija, bude dio nove većine.

Nova demokratska vlast će, kako je saopćeno, odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obaveze.

Izvor: Agencije