Podijeli

Zukan Helez o reviziji ratnog puta pripadnika HVO-a

Hrvatsko Ministarstvo branitelja, te Ministarstvo za pitanja boraca i invalida Federacije Bosne i Hercegovine u narednom će periodu izvršiti reviziju ratnog puta svih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Timovi koji će "pročešljati" dokumentaciju, trebali bi ustanoviti koja sve prava bivši borci uživaju u dvije zemlje, kako bi se ukinula dvostruka primanja.

Određeni i još uvijek neutvrđen broj tih osoba godinama dobija po dvije penzije, jednu od Hrvatske, drugu od Bosne i Hercegovine, ili se čak nalaze u situaciji da iz jedne države primaju vojnu penziju, dok su u drugoj još uvijek aktivno zaposleni.

Iako je revizija pokrenuta za vojna i bivša vojna lica, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je to primarno problem opterećenja penzijskog sistema, te pozdravio poteze dvaju ministarstava. 

Naš gost bio je Zukan Helez, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi