Podijeli

Zločin u Lovasu: Znatno niže kazne od prvostepene presude

Zločin u Lovasu: Znatno niže kazne od prvostepene presude

Specijalni sud u Beogradu donio je presudu od ukupno 47 godina zatvora za osam optuženih koji su '91. godine potjerali 51 stanovnika hrvatskog sela Lovas u minsko polje i iskoristili ih kao živi zid. 
Objavom presude protiv devetorice pripadnika Teriorijalne odbrane i paravojne jedinice "Dušan silni" okončao se dosad najkompleksniji proces pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Od zločina u Lovasu navršilo se dvadeset i osam godina. U oktobru i novembru '91. godine ubijeno je blizu 70 mještana Lovasa, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Najmasovni zločin počinjen je 18. oktobra te godine, kada je poginulo više od 50 mještana Lovasa u čišćenju minskog polja koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina poginule su tada 22 osobe, dok je većina bila ranjena.

Porodice žrtava nisu zadovoljne izrečenom kaznom.

O reakcijama na presudu izvještava Marko Subotić.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi