Podijeli

U FBiH veće naknade za gradnju mini hidrocentrala na računima za struju

U FBiH veći računi za struju zbog naknade za gradnju mini hidrocentrala

U namjeri da se obračuna sa izgradnjom mini hidrocentrala, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine najavljuje i promjenu vlastitih pravilnika i zakonskih okvira. To je obećano nakon sastanka sa predstavnicima udruženja za zaštitu životne sredine, koji su tražili ukidanje dijela naknade za obnovljive izvore koji se usmjerava za male hidroelektrane, a koje uz mjesečne račune za električnu energiju plaćaju građani i privrednici.

Traže i ukidanje podsticaja za struju proizvedenu u malim hidroelektranama i zaustavljanje izdavanja okolinskih dozvola za njihovu gradnju, kao i usvajanje zakona o zaštiti rijeka. Vlada za sada ne precizira kojim je od tih zahtjeva spremna da udovolji. U Federaciji BiH već postoji Odluka Vlade i Deklaracija Federalnog parlamenta kojima se traži zabrana gradnje mini hidrocentrala. A ni jedno ni drugo niži nivoi vlasti nisu ispoštovali. Federalni premijer to objašnjava kompleksnom ustavnom strukturom i podijeljenim nadležnostima.

I dok udruženja traže ukidanje dijela naknade kojima se stimuliraju minihidrocentrale,  Vlada Federacije nedavno je povećala iznos te iste naknade koju građani plaćaju uz račun za električnu energiju. Više u prilogu novinara Al Jazeere Emira Skenderagića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi