Podijeli

Tuzla: Od karcinoma oboli osam posto stanovnika u blizini termoelektrane

Tuzla: Od karcinoma oboli osam posto stanovnika u blizini termoelektrane

Evropska energetska zajednica i mreža nevladinih organizacija u Briselu predstavile su izvještaj o zagađenju zraka koje stvara 16 termoelektrana na Balkanu. 

Zaključeno je da rad tih termoelektrana predstavlja zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Evropu, pri čemu zdravstvene posljedice i troškove podnose i građani Evropske unije. Analiza je zasnovana na metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije. Istraživanjem je procijenjeno da godišnji zdravstveni troškovi, koji se mogu povezati s ovim zagađenjem, iznose od 6,1 do 11,5 milijardi eura. Plaćaju ih građani i ekonomije ugroženih zemalja.

Izvještajem je obuhvaćena i termoelektrana u Tuzli, na sjeverozapadnu Bosne i Hercegovine. Stanovnici tog grada, ljekari, nevladin sektor i gradska uprava godinama upozoravaju na posljedice zagađenja. Traže od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine da u termoelektranu ugradi uređaj za odsumporavanje kojim se značajno smanjio nivo sumpordioksida u vazduhu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi