Podijeli

Toker: Moguće pristupiti podacima sa Khashoggijevog sata

Toker: Moguće pristupiti podacima sa Khashoggijevog sata

Turske vlasti ocjenjuju da je snimak s pametnog ručnog sata Jamala Khashoggija dio dokaza da ga je ubio saudijski odred za ubistva.

Nestali novinar posljednji put je viđen kako ulazi u Saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra. Turske vlasti vjeruju da je unutra ubijen. Saudijski ministar unutrašnjih poslova odbacio je te optužbe kao besramne laži. Khashoggi je navodno snimio informacije, možda čak i audioputem, na svom pametnom satu, što je poslao na telefon koji je dao zaručnici, a koja ga je čekala ispred konzulata.

Nestali novinar imao je treću generaciju sata Apple. Analitičari tvrde da taj model sata ne može ostvariti konekciju u Turskoj te da se ne bi mogao sinkronizirati s njegovim iPhoneom ili Appleovim serverima. I Alp Toker, direktor organizacije koja se bori za digitalna ljudska prava, doveo je u pitanje neke navode o mogućnostima Khashoggijevog sata.

Više detalja donosi gost Al Jazeere Alp Toker.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi