Podijeli

Smilevska o zahtjevima partije Besa u Sobranju

Smilevska o zahtjevima partije Besa pred glasanje o novom imenu

U Sobranju Makedonije danas treba da bude nastavljena debata u finalnoj fazi procesa promjene Ustava i imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija. 
Premijer Zoran Zaev juče je u obraćanju poslanicima ponovio da se radi o historijskoj šansi za bolji život građana Makedonije integracijom u NATO i početkom pregovora sa EU i zatražio od njih dvotrećinsku podršku za glasanje o izmjenama Ustava.
Najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE ne prisustvuje sjednici je, kako kažu, ne žele da daju legitimitet promjeni imena zemlje u Sjeverna Makedonija nakon neuspješnog referenduma.
Podrška od dvije trećine poslanika je neizvesna i zbog zahtjeva stranke Besa da u ličnim dokumentima Albanaca u dijelu državljanstva ne stoji pridjev makedonski. 

Izvještava Milka Smilevska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi