Podijeli

Skenderagić: Međusobne optužbe ministara i parlamentaraca zbog neizmjenjenih zakona

Skenderagić: Međusobne optužbe ministara i parlamentaraca zbog neizmijenjenih zakona

U toku je sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj će biti razmatran zahtjev za ocjenu ustavnosti dijela Ustava Federacije BiH, u vezi s izborom delegata u Dom naroda federalnog parlamenta.

Zahtjev je podnijela predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto iz HDZBiH.
Ona smatra da trenutna praksa, prema kojoj se iz svakog kantona bira najmanje jedan delegat svakog konstitutivnog naroda, dovodi do nelegitimnog izbora, navodeći da su u pojedinim kantonima neki narodi malobrojni. Istu odredbu Ustavni sud već je proglasio neustavnom u Izbornom zakonu i stavio je van snage. Zbog svega je upitna implementacija izbornih rezultata nakon općih izbora u oktobru.
Ustavni sud razmatrat  će i izvršenje odluka te institucije, među kojima je i ona iz juna prošle godine kojom su neustavnima proglašeni dijelovi Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

Detalje donosi Emir Skenderagić.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi