Podijeli

Šarić: Sukobi lidera obilježili samit NATO-a u Londonu

Šarić: Sukobi lidera obilježili samit NATO-a u Londonu

Čelnici 29 zemalja članica NATO-a na samitu u Londonu usvojili su deklaraciju kojom naglašavaju potrebu za reformom Alijanse.

Zajednički stav čelnika je da se NATO treba mijenjati, ali mora opstati kao sigurnosna organizacija. U usvojenoj deklaraciji, između ostalog, ističe se opasnost od ruske agresivne politike, širenja kineskog uticaja, ali se interesi NATO-a prvi put šire i na svemir. To je peta operativna zona nakon kopna, mora, zraka i odnedavno kibernetičkog prostora. U deklaraciji stoji i da Alijansa ne namjerava u svemir postavljati oružje, ali napadi na satelite zemalja članica mogli bi se smatrati provokacijom na koju bi trebalo odgovoriti jer gotovo polovina od 2 hiljade satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a. Samitom u Londonu obilježena je 70. godišnjica osnivanja Alijanse.

Samit NATO-a u Londonu prati Josip Šarić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi