Podijeli

Ritam Balkana: Miris delte - Solaris blues band, Šinobusi, Bluestone, Dean Bowman

Ritam Balkana: Miris delte - Solaris blues band, Šinobusi, Bluestone, Dean Bowman

Kako je blues, autentični muzički stil sa delte Mississippija, našao tako čvrsto uporište na prostoru Balkana? Samo u Beogradu, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, djelovale su desetine bendova kojima je blues muzika bila osnovni izraz.

O doživljaju i kvalitetu ovdašnjeg bluesa, u emisiji „Miris Delte“, svjedoči  Dean Bowman, jedna od najznačajnijih figura savremene njujorške gospel scene i kreator brojnih projekata ostvarenih sa svjetskim muzičkim ikonama, kao što su Don Byron, John Scofield i Screaming Headless Torsos, grupom u kojoj je ostavio najsnažnije tragove.

Dean Bowman živi i radi na relaciji New York, Kopenhagen, Beograd, Pančevo, a muzičku saradnju proširio je i na beogradski BluesTone.  Epizoda Ritma Balkana Miris Delte otkriva i specifičnosti vojvođanskog bluesa kroz stvaralaštvo novosadskih Šinobusa i Solaris blues benda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi