Podijeli

Ritam Balkana: Kunst über alles - Laibach

Ritam Balkana: Kunst über alles – Laibach

"Kunst über alles" – priča o slovenskoj grupi Laibach, jednoj od najkontroverznijih muzičkih grupa u Evropi, čiju su karijeru obilježili provokacije, manipulacije, skandali i incidenti.

Priča o Laibachu nije samo priča o muzici. To je pojava koja nikog nije ostavljala ravnodušnim.

Već od početnih aktivnosti u Delavskom domu, izgrađenom dobrovoljnim radom rudara i radnika njihovog rodnog Trbovlja, izazvali su revolt i gnjev funkcionera tadašnje socijalističke Jugoslavije. Zbog upotrebe simbola koji su protumačeni kao nacistički spriječen je njihov prvi javni nastup. Zabrana je trajala punih sedam godina. To ih nije spriječilo da nastave s radom. Njihov utjecaj proširio se na mnoge grane umjetnosti i popularne kulture. Ponovno pojavljivanje Laibacha i njihovo stvaralaštvo teklo je paralelno s rađanjem svijesti o nacionalnom osamostaljivanju i raspadom zajedničke države. Ali, oni se nisu raspali. Naprotiv, njihova snaga i popularnost dobijali su svjetski predznak. Kruna tog uspjeha jest nastup u Sjevernoj Koreji. Laibach je jedini rokenrol bend koji je posjetio ovu zemlju. "Kunst über alles" bilježi njihove utiske i poglede na život u "izolovanoj zemlji".

Muzika mijenja ljude, a Laibach mijenja stvarnost.

Njihovi tragovi danas nisu tako očiti, ali su sveprisutni i duboko ukorijenjeni, ne samo u stubovima nove slovenske realnosti nego i mnogo dalje.

Polusatna dokumentarna emisija Aljazeere Balkans emituje se u okviru njenog muzičkog serijala "Ritam Balkana".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi