Podijeli

Ritam Balkana: Gelem, Gelem, Lungone Dromesa - Moderato, Kal, Barimatango

Ritam Balkana: Gelem, Gelem, Lungone Dromesa - Moderato, Kal, Barimatango

Gelem, gelem, lungone dromesa. 

Išao sam, išao, putem dugim.

Ibrahim, Aslan i njihovi drugari iz grupe Moderato pokušavaju da ostvare dugogodišnji san, koji dijele sa većinom mladih iz romskog naselja kod borskih rudarskih kopova, živjeti od muzike. S pjesmom su od rođenja. Ona je sastavni dio života u mahali.

Ovaj san je već punu deceniju realnost za beogradsku grupu Kal. Utemeljitelji posebnog muzičkog stila, koji su zapadni kritičari nazvali Rock 'n' Roma, svirali su u inostranstvu više od 600 koncerta i nastupali na najznačajnijim domaćim, evropskim i svjetskim festivalima.

Polusatno putovanje „Gelem, gelem, lungone dromesa“ završava u Dubrovniku, na adresi koja je bila ključna za uspjeh mostarskog dua Barimatango. Jazz pjevačicu Jelenu Milušić i Atillu Aksoja, gitaristu jedne od najpopularnijih bosanskohercegovačkih grupa - Zoster, udružila je ljubav prema romskoj muzici, koja je tema ove epizode Ritma Balkana. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi