Podijeli

Ristovska: Proces pristupa EU postaje teži

Ristovska: Proces pristupa EU postaje teži

Kolegijum komesara EU usvojio je novu metodologiju proširenja Unije, koju do samita o Zapadnom Balkanu u maju u Zagrebu, treba da odobre zemlje članice.  

Usvojenim dokumentom pregovarački proces je reformisan u takozvane klastere, gdje se objedinjavaju sva pregovaračka poglavlja u određenoj oblasti kako bi zemlje u pregovorima ubrzale dinamiku pridruživanja.

Nova metodologija podrazumijeva jasno definisanje ključnih sektora reformi, ali i sankcije u slučaju njihovog neispunjavanja.

Predviđene sankcije uključuju uskraćivanje fondova, vraćanje pregovaračkog procesa na početak ili potpuno zaustavljanje pregovora.

Izmjene u procesu proširenja u novembru je tražila Francuska, zbog koje je samo mjesec dana prije toga i zaustavljen dalji proces proširenja. 

Gošća Al Jazeere bila je Malinka Ristovska, iz Instituta za evropsku politiku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi