Podijeli

Rekordan pad BDP-a u Hrvatskoj, očekuju se otkazi u javnoj upravi

Rekordan pad BDP-a u Hrvatskoj, očekuju se otkazi u javnoj upravi

Hrvatska je zabilježila rekordan pad bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu od 15,1% u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ekonomski pad rezultat je zatvaranje ekonomije tokom epidemije korona virusa u aprilu i maju. Najveći pad od 33% zabilježen je u trgovini i uslužnim djelatnostima, u stručnim i administrativnim djelatnostima oko 11% te u prerađivačkoj industriji 9%. Slika je nešto bolja u trećem kvartalu. Trgovina na malo u julu bilježi pad od 6,7% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ministar finansija kaže da su reforme neophodne, uslijediće i tehnički rebalans budžeta, ali i otkazi u javnoj upravi. Kad i koliko ljudi će izgubiti posao, nije htio da spekuliše.

Više informacija iz Zagreba javila je Marina Barukčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi