Podijeli

Regioskop: Na kraju tame

Regioskop: Na kraju tame

U rudniku Breza malo toga se promijenilo u posljednjih 50 godina. Uprkos prašini i mraku, 400 metara ispod površine rudari i dalje uživaju solidarnost i sigurnost posla kao u socijalističkoj Jugoslaviji.

Nad zemljom novi poredak čine kapitalizam i individualnost.

Film prati Sakibu, jednu od posljednjih rudarki koje rade u Brezi. Njen život pod zemljom ostatak je nekog drugog vremena, kada su kriza i nedostatak radne snage odvele žene u podzemlje, a vlade pokušavale unaprijediti položaj žena.Na svoj 50. rođendan Sakiba ima uvjete za penziju.

Kada dođe na površinu i kaže zbogom tom specifičnom načinu života, hoće li iza sebe ostaviti i dio vlastitog identiteta? Film “Na kraju tame” istražuje šta znači biti rudar na kraju ere fosilnih goriva i šta znači biti žena u savremenoj Bosni i Hercegovini.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.