Podijeli

Regioskop: Dvije škole

Regioskop: Dvije škole

Hrvatski i bosanskohercegovački nogometni trener Ćiro Blažević, ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić i vođa ustaškog pokreta Ante Pavelić samo su neke od poznatih ličnosti koje su pohađale slavnu Travničku gimnaziju, odnosno prijeratni Srednjoškolski centar "Antun Mavrak".

Danas, 22 godine nakon rata u Bosni i Hercegovini, zgrada je podijeljena i predstavlja primjer nefunkcionisanja obrazovanja – u desnom dijelu je Katolički školski centar "Petar Barbarić", gdje se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, a u lijevom je Mješovita srednja škola "Travnik", koja nastavu izvodi prema bosanskom planu i programu.

Jedino što povezuje te dvije škole jest malonogometni turnir. Dokumentarni film Dvije škole, u koprodukciji Al Jazeere Balkans, prati priče kapitena dva nogometna tima tokom priprema za božićni nogometni turnir, na kojem bi se učenici dvije škole smještene u istoj zgradi napokon trebali upoznati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.