Podijeli

Recite Al Jazeeri: Sami al-Haj

Gost emisije Recite Al Jazeeri je Sami al-Haj, jedini novinar ikada zatočen u Guantanamu.

U ekskluzivnom razgovoru za Al Jazeeru Sami al-Haj otkriva detalje svog hapšenja na novinarskom zadatku 2001,  te o  mjesecima provedenim u zatvoru u Kandaharu, nakon kojih je bez formalne optužnice, sa vrećom na glavi, lisicama na rukama i nogama, tijela užetom vezanog za druge zatvorenike stavljen na let za Guantanamo, gdje je u samnici, u kojoj su svjetla  bila upaljena 24 sata dnevno, proveo šest godina.

Tamo nije imao ime, bio je poznat samo kao Zatvorenik 345. Tukli su ga, mučili i ispitivali, 480 dana je štrajkovao glađu, mada su ga sve to vrijeme na silu hranili invazivnom metodom ubacivanja tekućine kroz cjevčicu u nosu.

"Ispitivanja su vršena u svako doba dana i noći. Isljednici su dolazi kadgod je to njima odgovaralo. Ispitivanja su trajala satima, a nekad  i danima."

O izvještajima da su neki zatvorenici u Gvantanamu izvršili samoubistvo kaže: "Nije moguće izvršiti samoubistvo kad vas nadgledaju 24 sata dnevno.“

Veoma narušenog zdravlja Sami al-Haj oslobođen je sredinom 2008. godine. Vojnim avionom vraćen je u rodni Sudan gdje je nakon skoro 2400 dana bez kontakta ponovno ujedinjen sa svojom porodicom. Nakon izlaska iz Gvantanama, postao je borac za ljudska prava i civilne slobode.

Sa gospodinom al-Hajom u Sarajevu je razgovarala naša Dalija Hasanbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi