Podijeli

Recite Al Jazeeri - Patrick Moon

Gost emisije Recite Al Jazeeri je Patrick Moon, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Ambasador Moon rekao je za Al Jazeeru da nije prihvatljivo formiranje RTV kanala po etničkom principu, te govorio i zašto BiH ne napreduje ka članstvu u NATO savezu. Istakao je da je krivac za zastoj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje koliko je ova zemlja daleko od članstva u NATO-u - ambasador je izjavio: "Veoma je blizu. Veoma je blizu Akcionom planu za članstvo. To je prvi korak. Postigli su dogovor o rješenju za popis vojne imovine prošle godine u martu. Svi politički lideri. Čak su to i potpisali - evo šta ćemo raditi. U maju prošle godine zajedno su odlučili, na zahtjev predsjednika Dodika da se uključi rezolucija o popisu državne imovine. Sve je uredu. Ali od tada nisu ništa uradili!"

"Kako sam shvatio, predsjednik Dodik se uzdržao od učešća u bilo kojem koraku ka provođenju prošlogodišnjih odluka. A oni mu idu u korist. Svima su od koristi. Popišite imovinu - onu koju vlada želi – zadržat će, onu koju vlada ne želi - ići će opštinama. Osim toga, što je važno, popis državne i vojne imovine je preduslov za zatvaranje OHR-a. Zašto on ne podržava ova dva koraka - ne znam."

Na pitanje da li je Dodik jedini krivac, ambasador Moon je rekao:

"Kada razgovaram sa političkim liderima, oni kažu da su spremni ići naprijed. Ali, predsjednik Dodik je taj koji pronalazi nove izgovore da ovo ne mogu provesti. I iskreno - ne razumijem te izgovore."

S ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Njegovom ekselencijom Patrickom Moonom u Sarajevu je razgovarao naš Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi