Podijeli

Recite Al Jazeeri: Gari Kasparov

Gost emisije Recite Al Jazeeri je bivši svjetski prvak u šahu, aktivista i borac za ljudska prava Gari Kasparov.

Kasparov se prisjeća prve šahovske titule osvojene u Banjoj Luci, te brojnih turnira i mečeva odigranih u regiji. Govori o šahu i svom rivalstvu s Anatolijem Karpovom, o Bobbyju Fischeru i njegovom doprinosu šahovskoj igri, te o poimanju šaha u vrijeme sovjetske ere.

Izuzetno je kritičan prema politici Vladimira Putina, smatra ga diktatorom i sve što se događa u Rusiji za vrijeme Putina podvodi pod termin diktature. Govori o tome zašto je više puta bio privođen, zatvaran, osuđivan i zašto je prije godinu dana napustio Rusiju. Objašnjava zbog čega rado boravi u balkanskim državama, te kaže da će mu hrvatsko državljanstvo koje je nedavno dobio pomoći da se kandidira za predsjednika FIDE -  Svjetske šahovske federacije, za koju tvrdi da joj ustroj treba suštinski promijeniti i unaprijediti.

Sa Garijem Kasparovim u Zagrebu je razgovarao Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi