Podijeli

Recite Al Jazeeri: Dana Budisavljević

Recite Al Jazeeri - Dana Budisavljević

Ona je režiserka, montažerka i producentica dokumentarnih filmova. Kao relativno nepoznat autor pojavila se na 66. filmskom festivalu u Puli i osvojila Zlatne arene za režiju, muziku i montažu, a njen film „Dnevnik Diane Budisavljević“ prvi je u novijoj historiji Pule koji je osvojio nagradu i žirija i publike i kritike.

Dana Budisavljević za Al Jazeeru govori šta je otkrila za deset godina istraživanja o životu žene koja je iz logora NDH spasila više od 10.000 djece srpske nacionalnosti, a potom su je zaboravili režim i država. U okviru ljetne turneje na Rab film festivalu na projekciji filma, gdje smo s Danom razgovarali, prisustvovao je i jedan od preživjelih iz logora Jasenovac i protagonista filma.

Razgovarala Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi