Podijeli

Ramljak o pripremama BiH za ulazak Hrvatske u EU

Vijeće ministara BiH usvojio je niz pripremnih mjera za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Na sjednici je bio i posebni evropski predstavnik u BiH Peter Sorensen koji traži dodatne napore. Vijeće je usvojilo niz propisa u oblasti sigurnosti hrane, kako bi se omogućio izvoz roba animalnog i biljnog porijekla. Kad je riječ o Luci Ploče i slobodnom prolazu, zaključak je kako BiH, u svojim zahtjevima za odstupanja od evropskih zakona u tom pitanju, ne smije ugroziti svoj pristupni proces.

Također, BiH će tražiti i tranzitne trgovinske koridore za Tursku, Moldaviju i zemlje Evropske slobodne trgovinske zone. Prihvaćen je hrvatski prijedlog o propusnicama za pogranično stanovništvo. Za bh. građane traži se mogućnost prelaska granice sa ličnim kartama.

Naša gošća je zamjenica direktorice Direkcije za evropske integracije BiH Darija Ramljak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi