Podijeli

Pribinja: Johnson pokušava ignorirati usvojeni amandman Olivera Letwina

Pribinja: Johnson pokušava ignorirati usvojeni amandman Olivera Letwina

Britanski premijer Boris Johnson namjerava od Parlamenta zatražiti odlučujuće glasanje o sporazumu kojeg je postigao s Briselom o Brexitu

Izjašnjavanje bi mogao spriječiti predsjednik donjeg doma Britanskog parlamenta John Bercow s obzirom da su parlamentarci u subotu izglasavanjem Letwinovog amandmana zatražili da se najprije očituju o zakonskim propisima za implementaciju sporazuma. Pisma koja je premijer Johnson poslao u Brisel razmatra najviši škotski sud koji će procijeniti je li premijer, slanjem kontradiktornih pisama u vezi sa zahtjevom za produženje, prekršio zakon i obećanje dato sudu u vezi s tim. Ovisno o razvoju događaja u Londonu, opcije odgode Brexita variraju od jednog dodatnog mjeseca, do kraja novembra, pa do roka od pola godine ili duže.

U Londonu je Arduana Pribinja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi