Podijeli

Parku Hutovo blato prijeti potpuni nestanak

Svjetska organizacija za zaštitu prirode  pokrenula je  peticiju za očuvanje Parka prirode Hutovo blato, u jugoistočnoj Hercegovini.

Naime, kako navode u ovoj organizaciji, sve izražajniji negativni uticaji čovjeka na ekosistem Hutovog blata, značajno su degradirali ovaj Park prirode, kojem prema posljednjim istraživanjima prijeti potpuni nestanak.

Najveći problemi su sve veći gubitak vode, promjena prirodnog vodnog režima, povećani krivolov, te nepostojanje stvarne zaštite područja Hutovog blata zbog nedovoljnog finansiranja čuvarske službe.

Ipak, u Parku prirode ne odustaju. Sa Svjetskim fondom za zaštitu prirode pokrenuta je kampanja za spas ovog podučja.  Peticiju o zaštiti Hutovog blata kod Čapljine do sada je potpisalo nekoliko hiljada ljudi.

Apel za zaštitu ovog močvarnog područja bit će uručen predstavnicima vlasti od kantonalnog do državnog nivoa, kao i organizacijama koje brinu o zaštiti prirode i firmama koje svojim radom ugrožavaju ili mogu ugroziti ovaj prirodni park.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi