Podijeli

Oni pobjeđuju: Sylvester Levay

Gost novog izdanja emisije „Oni pobjeđuju“ je Sylvester Levay, kompozitor. Muzikom se bavi od svoje šeste godine, a kao sedamnaestogodišnjak krenuo je na evropsku turneju koja, kako kaže, još uvijek traje.

Godine 1974. u Minhenu upoznaje tekstopisca Michaela Kunzea. Bio je to susret koji je u potpunosti izmijenio živote dvojice stvaralaca. Njihov prvi veliki hit  „Fly Robin,  Fly“ sa grupom „Silver Convention“ donosi im prva mjesta na svjetskim top-listama i nagradu Grammy. Slijede, također, veoma uspješne „Get up and Boogie“ i „Lady Bump“, koju Levay komponuje za Penny McLean.

Poslije velikih uspjeha na disco sceni, Sylvester Levay odlazi u Hollywood, gdje počinje karijeru kompozitora filmske muzike. Veoma zapaženi bili su filmovi „Hot Shots“, „Cobra“ i televizijski serijal „Airwolf“.

Poslije dvadesetogodišnjeg holivudskog iskustva Levay se vraća saradnji sa Kunzeom. Nastaju pozorišni mjuzikli koji okupljaju milione posjetilaca – Elisabeth, Mozart, Rebecca... Mjuzikl „Elisabeth“, u adaptacijama brojnih pozorišta širom svijeta, do sada je gledalo blizu deset miliona gledalaca. Sa gospodinom Levayem razgovarao je Nebojša Grabež.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi