Podijeli

Novotny: Ako dođe do stagnacije regija će se isprazniti

Novotny: Ako dođe do stagnacije regija će se isprazniti

Međunarodni monetarni fond, u najnovijem izvještaju o globalnoj ekonomiji, predviđa najmanji rast od svjetske ekonomske krize.

U ovoj godini, ekonomski rast trebalo bi da iznosi 3%, što je značajan pad u odnosu na rast od 3,8% koliki je bio 2017. To je, prije svega, posljedica trgovinskih barijera i geopolitčkih previranja, navodi se u izvještaju. Rast je usporen i u naprednim ekonomijama. U SAD-u, trgovinska nesigurnost negativno je uticala na ulaganja, ali su zapošljavanje i potrošnja nastavljeni. U eurozoni rast je smanjen zbog slabog izvoza, dok je nesigurnost u vezi sa Brexitom oslabila rast u Britaniji. Najveće smanjenje rasta očekuje se u naprednim ekonomijama Azije, uključujući i Hong Kong.

Naš gost je ekonomski analitičar Damir Novotny.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi