Podijeli

Matković Puljić: Termoelektrane sa Balkana zagađuju EU

Matković Puljić: Termoelektrane sa Balkana zagađuju EU

Evropska energetska zajednica i mreža nevladinih organizacija u Briselu predstavile su izvještaj o zagađenju zraka koje uzrokuje 16 termoelektrana na Balkanu.  
Zaključeno je da rad tih termoelektrana predstavlja zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Evropu, pri čemu zdravstvene posljedice i troškove podnose i građani EU. Analiza je zasnovana na metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije. Istraživanjem je procijenjeno da godišnji zdravstveni troškovi, koji mogu da se dovedu u vezu sa ovim zagađenjem, iznose od 6,1 do 11,5 milijardi eura. Plaćaju ih građani i ekonomije ugroženih zemalja.

Gošća Al Jazeere bila je Vlatka Matković Puljić, savjetnica za zdravlje i energiju za Balkan iz Alijanse za zdravlje i životnu sredinu "HEAL".
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi