Podijeli

Marjanović: Korona virus se ne može pobijediti samo karantinom

Marjanović: Korona virus se ne može pobijediti samo karantinom

Korona virus vratio se u drugom valu širom Evrope, gdje se bilježe deseci hiljada novozaraženih. Francuska je uvela policijski sat, Češka je u samom evropskom vrhu prema broju zaraženih, Velika Britanija, Italija i Njemačka bilježe nove dnevne rekorde.

Slovenija je u nedjelju proglasila epidemiju, a od sutra je na snazi policijski sat. Hrvatska bilježi rast kakav do sada nije imala, Crna Gora ima najviše zaraženih u Evropi u odnosu na broj stanovnika, a Makedonija i BiH danima imaju dnevni presjek veći od 400 novozaraženih. Stručnjaci ponavljaju da su nošenje maske i distanca najsigurnija preventiva.

Koliko su zemlje regije spremne za novi val korona virusa, je li vakcinacija jedini izlaz iz pandemije i šta se može očekivati u narednih nekoliko mjeseci za Kontekst govore:

- Dragan Danilovski, profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Skoplju,

- Dragan Štavljanin, novinar Radija "Slobodna Evropa", i

- Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa na Internacionalnom univerzitetu "Burch" u Sarajevu.

 

Emisiju uređuje i vodi Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi