Podijeli

Maličbegović o presudi Vhrovnog suda Holandije o Srebrenici

Maličbegović o presudi Vrhovnog suda Holandije o Srebrenici

Holandija je samo djelimično odgovorna za smrt gotovo 350 muškaraca i dječaka, koji su u julu 1995. utočište pronašli u bazi Ujedinjenih naroda u Srebrenici. Odlučujući po žalbama majki Srebrenice i države Holandije na presudu Apelacionog suda iz 2017, Vrhovni sud u Hagu potvrdio je da su pripadnici holandskog bataljona morali da znaju da će ih snage vojske Republike Srpske ubiti ukoliko napuste bazu.

Ali mogućnost da prežive, u slučaju da su ih zadržali u bazi, Sud je ograničio na deset posto, u odnosu na 30, koliko je ranije utvrdio Apelacioni sud. Sud je potvrdio i da ne postoji odgovornost Holandije u slučaju ubistva više hiljada onih koji su se nalazili van baze i u okolnim šumama, idući prema Tuzli.

Više informacija donosi Nadina Maličbegović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi