Podijeli

Majke Srebrenice i Žepe najavljuju apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava

Majke Srebrenice i Žepe najavljuju apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava

Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa najavljuje apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava, na presudu Vrhovnog suda Holandije, kojom je djelomična odgovornost Holandske vlade za smrt 350 žrtava genocida u Srebrenici, smanjena sa 30 na 10 posto.

Presuda je donesena u julu, a rok za podnošenje apelacije sudu u Strazburu je šest mjeseci. Vrhovni sud Holandije je presudom potvrdio ranije utvrđenu djelomičnu odgovornost Holandske vlade za smrt Bošnjaka koji su 1995. izbačeni iz UN-ove sigurnosne zone pod kontrolom holandskih vojnika. U isto vrijeme, presudom je obrazloženo da je holandska vojska bila u lošem položaju u odnosu na bolje naoružanu srpsku vojsku i da bi Bošnjaci, čak i da su ostali u bazi, imali samo 10 posto šanse da ne padnu u njihove ruke.

Više detalja donosi novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi