Podijeli

Kulić: Evropska centralna banka može naštampati novac, a da nikog ne pita

Kulić: Evropska centralna banka može naštampati novac, a da nikog ne pita

Evropska komisija predstavila je prijedlog budžeta, odnosno višegodišnjeg finansijskog okvira za period od 2021. do 2027. godine.

Ukupan budžet za taj period iznosi 1,279 milijardi evra.

Prema prijedlogu Komisije, planirano je da se prikupe nova sredstva u iznosu od 22 milijarde eura godišnje. Kako bi se to postiglo, uvode poreze na digitalne usluge, plastični otpad i emisije ugljika. Oporezivaće se nereciklirani plastični otpad sa 80 centi po kilogramu, što će budžetu donijeti 7 milijardi eura. To je prvi višegodišnji finansijski okvir nakon Brexita, koji će ostaviti rupu u budžetu veću od 10 milijardi eura. Odluku o budućem dugoročnom budžetu EU-a jednoglasno donosi Vijeće EU-a, to jest države članice, uz prethodnu suglasnost Evropskog parlamenta.

Naš gost u Zagrebu je Slavko Kulić, direktor Instituta za svjetske probleme za Evropu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi