Podijeli

Kovačević o pitanju nošenja vjerskih obilježja na poslu

Kovačević o pitanju nošenja vjerskih obilježja na poslu

Evropski sud pravde donio je odluku prema kojoj je poslodavcima u zemljama Unije dozvoljeno da svojim zaposlenicama zabrane nošenje vjerskih obilježjana radnom mjestu.
Međutim, ta zabrana će vrijediti samo ako je ustanovljena kao opšte pravilo u kompaniji. Kako je sud obrazložio, "vidljivo nošenje bilo kakvih oznaka političke, filozofske ili vjerske pripadnosti" mora se zasnivati na internim pravilima poslodavca o neutralnoj odjeći, koja se odnose na sve radnike. U drugoj odluci suda, poslodavcu nije dozvoljeno da zabrani vjerske simbole na osnovu zahtijeva klijenta.

O tome, odnosi li se odluka Evropskog suda za pravdu i na zemlje regije, razgovarali smo s članom Komisije za slobodu vjere Rijaseta islamske zajednice - advokatom Emirom Kovačevićem.

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi