Podijeli

Kontrasti: (U) ime entiteta

Kontrasti: (U) ime entiteta

Vruća politička sedmica u Bosni i Hercegovini još je bez kraja na vidiku.
Zbog previranja je održana i vanredna sjednica Vijeća za provedbu mira, tijela koje daje smjernice Uredu visokog predstavnika koji je, bar formalno, konačni autoritet u zemlji.
Sedmica u kojoj su u javni diskurs dospjele sintagme "preispitivanje imena RS-a", "razdruživanje BiH", "odbacivanje kvalifikacije ‘udruženi zločinački pothvat’", nije donijela rješenje zagonetke ko će i kako fomirati novu vlast na nivou države ili, još teže, na entitetskom nivou u Federaciji BiH, gdje su i penzije upitne jer, zbog blokade formiranja nove vlasti nema ni budžeta za 2019, a svi u državi ne znamo sigurno treba li nastaviti integracije u NATO savez.

Ovo zvuči komplikovano, ali to je samo dio svakodnevice u Bosni i Hercegovini. Izazova ima još.

Zanima nas kako ovu situaciju vide intelektualci, dižu li svoj glas...  Gosti su:

- Svetlana Cenić, profesorica ekonomije, istraživačica u nekoliko neprofitnih organizacija, kolumnistica, jedno vrijeme i ministrica finansija RS-a, i

- Hadžem Hajdarević, književnik i publicista, jedno vrijeme zastupnik u Skupštini KS-a.

Emisiju uredio i vodio Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi