Podijeli

Kontrasti: Štrajkovi i socijalni dijalog u Srbiji

Kontrasti: Štrajkovi i socijalni dijalog u Srbiji

Nekoliko radničkih protesta i štrajkova održano je u srijedu u Srbiji. Prosvjetari su upozorili Vladu da će krenuti u štrajk ukoliko im ne budu povećana primanja. Isto traže i zaposlenici u javnom preduzeću Pošte Srbije, dok se kragujevački oružari protive zakonu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, a koji predviđa ulazak strateških partnera u vojnu industriju. Ukoliko stupe u štrajk, morat će poštivati zakon koji je usvojen prije više od dvije decenije. Za sve to vrijeme zaposlenici u privatnim firmama i ne pomišljaju na štrajk jer mnogi i nemaju pravo na to, pa će neki dodatni izvor prihoda tražiti u sezonskim poslovima, ali taj rad nije zakonski regulisan. E sve se to dešava u situaciji kada se četvrtina stanovništva nalazi u riziku od siromaštva.
Ovo su teme emisije Kontrasti Srbije, a gosti su predsjednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi