Podijeli

Kontrasti: Stanje u elektroenergetskom sektoru u BiH

Kontrasti: Stanje u elektroenergetskom sektoru u BiH

Za srijedu je najavljeno puštanje u rad prve vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini, za koju je rečeno da je jedna od najvećih u jugoistočnoj Evropi. Izgrađena je u Mesihovini u općini Tomislavgrad na jugozapadu BiH, uz procjene da može strujom opskrbljivati najmanje 27.000 domaćinstava. U nastavku ćemo govoriti o stanju i potencijalima u energetici. Ovih dana čitali smo i o tome da električni satovi kasne zbog neravnoteže u elektromreži u ovom dijelu Evrope. Bilo je i navoda o smanjenju isporuka uglja termoelektrani Tuzla. Kakvo je stanje sa zalihama rude i kakva je uopće energetska slika Bosne i Hercegovine pokušat ćemo saznati u ovoj emisiji.

Naši gosti su: Edhem Bičakčić, stručnjak u elektroenergetici, nekadašnji premijer FBiH i generalni direktor Elektroprivrede BiH, i Edin Delić, profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli i načelnik općine Lukavac.

Emisiju vodio i uredio Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi