Podijeli

Kontrasti: Sloboda medija u Hrvatskoj

Kontrasti: Sloboda medija u Hrvatskoj

Trećeg maja Svjetski je dan slobode medija. Proglasila ga je Generalna skupština Ujedinjenih naroda sa ciljem podizanja svijesti o važnosti slobode medija, podsjećajući svjetske vlade na pravo na slobodu izražavanja. Međutim, napredak u slobodi medija u Hrvatskoj je skroman. Prema izvještaju nevladine organizacije „Reporteri bez granica“, koja mjeri indeks slobode medija, u protekloj godini od 180 zemalja Hrvatska je na 69. poziciji, za pet je mjesta bolja od godine prije.

No, je li to uistinu razlog za slavlje, odnosno je li Hrvatska napredovala u stvarnosti ili tek u dojmu, koje su i dalje crne tačke novinarstva, mogu li situaciju popraviti novi medijski zakoni - samo su neka od pitanja na koja odgovaraju profesorica etike novinarstva Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi