Podijeli

Kontrasti: Protesti u Srbiji - prve pobjede ili šahovski potezi vlasti?

Kontrasti: Protesti u Srbiji - prve pobjede ili šahovski potezi vlasti?

Protesti protiv vlasti u Srbiji, koji traju više od tri mjeseca, proteklog vikenda prvi put su bili obilježeni nasiljem, za koje se vlast i opozicija međusobno optužuju. Upad demonstranata u zgradu RTS-a, blokada Predsjedništva Srbije i protest ispred skupštine općine Grocka sa zahtjevom da predsjednik općine da ostavku jer je optužen za naručivanje napada na novinara, nagovještavaju da protesti ulaze u drugu fazu.

Kako bi ona mogla izgledati, može li se nasilje ponoviti, jesu li ustupci koje je vlast učinila znak slabosti ili smirivanje situacije, je li opozicija preuzela organizaciju protesta?

O ovim i drugim pitanjima razgovarali smo s Bobanom Stojanovićem, doktorandom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i novinarom Đorđem Vlajićem.

 

Urednik i voditelj emisije je Milorad Vesić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.