Podijeli

Kontrasti: Prosvjetari traže mjere protiv nasilja u školama

Kontrasti: Prosvjetari traže mjere protiv nasilja u školama

Snimci vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama ne prestaju šokirati javnost u Srbiji.

Nakon skoro svakog takvog snimka, koji obično preuzmu i mediji, nadležni organi obavijeste javnost da će ispitati slučaj, kazniti odgovorne i poduzeti odgovarajuće korake da se ovakvi incidenti ne ponavljaju.

Kakve god mjere da se uvedu, novi slučajevi vršnjačkog nasilja se i dalje pojavljuju, čini se jednako često kao i ranije.

Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije najavila je štrajk upozorenja sa zahtjevom za hitno preduzimanje mjera protiv nasilja u školama, uključujući promjenu zakona.

Koji su ključni uzroci vršnjačkog nasilja, šta se do sada poduzimalo da se ono ne ponavlja, koje mjere traže sindikati, a šta predlaže Ministarstvo prosvjete Srbije, o ovim i drugim pitanjima razgovarali smo sa:

- Jasnom Janković, predsjednicom Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije, i

- prof. dr Draganom Popadićem, socijalnim psihologom i autorom knjige “Nasilje u školama”.

Urednik i voditelj emisije je Milorad Vesić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi