Podijeli

Kontrasti: "Povratnik"

Kontrasti: 'Povratnik'

Dejtonski sporazum nalaže da sve strane u Bosni i Hercegovini omoguće da se izbjeglicama i raseljenim osobama dozvoli siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, naročito zbog njihovog etničkog porijekla, vjerskog opredjeljenja ili političkog mišljenja, te zaštitu etničkog ili manjinskog stanovništva gdje god se nađe. No, učestali incidenti, pritužbe, politički obračuni, pisma upozorenja i slično, dokaz su da je realnost drugačija. Kako je biti "povratnik" i više od 23 godine nakon rata, koju težinu uopće imaj taj termin, šta znači biti "manjina" u nekom dijelu svoje zemlje, pokušat ćemo saznati u ovoj emisiji. Naši su gosti:

- Mirsad Duratović, vijećnik u Gradskom vijeću Prijedora i predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša Banje Luke, i

- Dušan Šehovac, predsjednik udruženja "Demokratska inicijativa sarajevskih Srba", sociolog, nekadašnji asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Emisiju uredio i vodio Saša Delić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi