Podijeli

Kontrasti: Povratnici (iz) devedesetih

Kontrasti: Povratnici (iz) devedesetih

Prvu emisiju Kontrasti-Srbija počinjemo pitanjem.

Sjećate li se devedesetih u Srbiji kada se preživljavalo s nekoliko njemačkih maraka mjesečno, praznih polica, tuče za veknu hljeba ispred supermarketa? Sjećate li se kada je Srbija bila umiješana u ratove i kada je provođena prisilna mobilizacija, a na državnoj televiziji bilo više mjesta za ratno-huškačku politiku nego za drugačije mišljenje?

Taj period su, osim Slobodana Miloševića, obilježili nekadašnji premijer, a sada osuđeni ratni zločinac Nikola Šainović, bivši direktor RTS-a Milorad Vučelić, blizak saradnik Mirjane Marković Aleksandar Vulin.

Povod za ova pitanja je imenovanje upravo Nikole Šainovića u Predsjedništvo SPS-a proteklog vikenda.

Voditelj i urednik emisije Stefan Goranović o ovome razgovara s književnikom Filipom Davidom i Predragom J. Markovićem, historičarom i od 2015. godine potpredsjednikom Socijalističke partije Srbije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.