Podijeli

Kontrasti: Poskupljenje goriva u Srbiji

Kontrasti: Poskupljenje goriva u Srbiji

Od petka pojedini nezadovoljni građani Srbije blokiraju saobraćaj u cijeloj zemlji zbog visokih cijena goriva. Od države traže da smanji akcize, čime bi pala cijena benzina i dizela. Iz vlasti čujemo optužbe da su protesti politički obojeni i da remete funkcionisanje države te da će o eventualnom smanjenju akciza odlučivati kada se okončaju blokade. Predsjednik Srbije je čak pozvao i naftne kompanije zbog visokih marži dodavši da država ne može mnogo uraditi s cijenom benzina. Ovakve cijene štete poljoprivrednicima, ali i autoprijevoznicima.

U međuvremenu, cijena nafte na svjetskom tržištu je u blagom padu, ali OPEC saopćava da je nesiguran izgled tržišta u drugoj polovini godine, pa će se krajem mjeseca sastati u Beču i razgovarati šta dalje.

Je li svjetsko tržište krivo za ovakvo stanje u Srbiji ili država s akcizama?

Kolika je odgovornost naftnih kompanija tema je ove emisije.

Gosti su:

- Neđo Mandić, predsjednik Poslovnog udruženja “Međunarodni transport”, i

- Nebojša Atanacković iz Udruženja naftnih kompanija i predsjednik Unije poslodavaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi