Podijeli

Kontrasti: Poruke iz Banje Luke - predstava za javnost ili državni udar?

Kontrasti: Poruke iz Banje Luke - predstava za javnost ili državni udar?

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u ponedjeljak, kako su je nazvali, "Informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Usvojeno je i osam zaključaka, kojima se, između ostalog, pozivaju predstavnici tog entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u državnim organima do usvajanja i stupanja na snagu Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu.

Također, NSRS obavezuje sve institucije tog entiteta da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće "antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH".

Šta ovakve odluke znače za Bosnu i Hercegovinu? Je li njima ugrožen mir u zemlji? Kako na njih gledaju HDZ BiH i SDA? Kakva je, u ovakvoj konstelaciji odnosa, sudbina ostalih otvorenih pitanja, poput potencijalnih izmjena Izbornog zakona?

O tome govore: Bariša Čolak, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH (HDZBiH), i Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (SDA).

Urednik i voditelj: Adnan Rondić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi