Podijeli

Kontrasti: Položaj i prava radnika u Srbiji

Kontrasti: Položaj i prava radnika u Srbiji

Kada je riječ o položaju radnika, Srbija se posljednjih godina sve češće opisuje kao zemlja jeftine radne snage, ali i zemlja iz koje radna snaga, naročito ona mlađa, kvalifikovana i obrazovana odlazi. Oni koji su ostali godinama čekaju da dostignu sada već davno obećanu magičnu cifru od 500 eura prosječne plaće, iako je i sadašnji prosjek od blizu 460 eura nedostižan mnogima.

Mnogi i dalje plaću ne dobijaju redovno, mnogi rade na crno ili privremeno, bez prava na zdravstvenu zaštitu i godišnji odmor, mnogi znatno više od 40 sati sedmično.

Kako se došlo do toga da radnici u Srbiji u 21. vijeku izgube neka od prava koja su imali u 20, ali i kakva je danas radna snaga razgovaramo sa Zoranom Stojiljkovićem, predsjednikom sindikata Nezavisnost i Ljubodragom Savićem, profesorom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Emisiju uređuje i vodi Milorad Vesić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi