Podijeli

Kontrasti: Podstiče li Srbija nestabilnost Crne Gore?

Kontrasti: Podstiče li Srbija nestabilnost Crne Gore?

Treća decenija 21. stoljeća u Srbiji je počela novim podjelama, protestima i historijskim govorima.

Upravo tako su saradnici predsjednika Aleksandra Vučića opisali njegovo posljednje obraćanje kada je odlučio da Badnji dan ne provede u Crnoj Gori jer bi to, kako je rekao, proizvelo sukobe.

Ta susjedna država bila je i povod novih podjela u Srbiji. Pojavila su se dva apela, jedan u kojem se optužuje zvanični Beograd za stvaranje nestabilnosti u Crnoj Gori i drugi kojim se traži povlačenje Zakona o vjerskim zajednicama i podržava okupljanje vjernika.

Jedni optužuju Beograd da pokušava Crnu Goru vratiti u državni okvir sa Srbijom, dok drugi traže da se državni organi Srbije direktnije angažuju u obavještavanju međunarodne javnosti o ugroženosti ljudskih i imovinskih prava.

U koju priču da vjerujemo kada imamo bar dvije verzije istog događaja, pita se sociologinja Vesna Pešić u tekstu pod nazivom Balkanske noćne more: Srbija i Crna Gora.

Vesna Pešić je gošća emisije kao i Aleksandar Olenik, predsjednik Građanskog demokratskog foruma.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi