Podijeli

Kontrasti: Nova migrantska kriza

Kontrasti: Nova migrantska kriza

Godine 2015, kada je veliki val izbjeglica i migranata prošao preko Hrvatske, tadašnji premijer Zoran Milanović bio je izrazito protiv slanja vojske na državne granice. Danas, kao predsjednik, podržava takvu odluku. Šta se promijenilo u njegovom stavu, a šta u odnosu države? Zašto Hrvatska želi hermetički zatvoriti granice?

Dolaskom proljeća porast će broj migranata koji iz Bosne i Hercegovine žele ući u Hrvatsku te ići dalje prema Zapadnoj Evropi. Kakav će tu biti odgovor i zašto Hrvatska odbija sve prigovore raznih međunarodnih organizacija, koje iznose dokaze o brutalnom postupanju policije? Šta je s onima koji odluče zatražiti azil i ostati živjeti u Hrvatskoj? Čini li država sve ono što bi zakonski trebala?

O tome u emisiji "Kontrasti" govore Tvrtko Barun, šef Isusovačke službe za izbjeglice, i Gordan Bosanac, dugogodišnji aktivista za ljudska prava.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi