Podijeli

Kontrasti: Neustavni dan RS-a

Kontrasti: Neustavni dan RS-a

Devetog januara 1992. srpski zastupnici iz Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, koji su nekoliko mjeseci ranije osnovali Skupštinu srpskog naroda u toj zemlji, donose odluku o osnivanju Srpske Republike Bosne i Hercegovine.
Taj datum postaje Dan Republike Srpske.
U novembru 2015. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je obilježavanje Dana RS-a 9. januara proglašeno neustavnim.
U septembru 2016. u tom entitetu održan je referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, čije je rezultate također poništio državni Ustavni sud.
U međuvremenu, Narodna skupština RS-a usvojila je Zakon o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan kao sekularni praznik.
Naime, kao dio Dana RS-a obilježavana je i krsna slava tog entiteta, Sveti arhiđakon Stefan.
Obilježavanje se nastavilo, što je i dalje izazivalo brojne reakcije u bh. javnosti.
O ovoj temi govorit ćemo s našim gostima: Ognjenom Tadićem, predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, i Ramizom Salkićem, potpredsjednikom Republike Srpske. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi